Hirdetés feladás hamarosan! Addig is tekintse át domain kínálatunkat.

Domain tudnivalók

Mi a domain?

A tartománynév (angolosan domain név) egy számítógép egyedi neve az interneten, amely megkülönbözteti a többitől. A tartománynevek csupán címkék melyeket a nehezen megjegyezhető IP-címek helyett használhatunk.

A tartományneveket gyakran összekeverik a weblapokkal, webhelyekkel, a webcímekkel (URL) vagy az internetes szolgáltatásokkal, melyek az adott domain néven (pontosabban az adott névvel elérhető számítógépen) érhetőek el. A tartományneveknek nincs szoros köze a neveken elérhető szolgáltatásokhoz (mint ahogy a házszámoknak sincs például közük ahhoz, hogy a házban pékség vagy nyomda üzemel).


Nemzetközi domain nevek

(globális domain nevek)

Ilyenek  például a .com, .net,  org és a többiek. A globális domain nevek sajátossága, hogy a keresők, köztük a Google is globálisan kezeli őket, így a hozzájuk rendelt tartalmak, weboldalak is a világ minden részén kereshetővé, indexelhetővé válnak. Éppen ezért nemzetközi piacot célzó weboldalak számára is tökéletes domain nevek.

A domain nevek végződésük alapján két nagy csoportba oszthatók: nemzetközi fődomainok és nemzeti domainok. A nemzetközi fődomainok (Top Level Domain – legfelső szintű tartomány) közé tartozik például a .com, mely  hagyományosan kereskedelmi tevékenységet jelöl, a .net, mely általában valamilyen hálózatot jelöl, vagy épp a .org, melyet eredetileg szervezeti célú felhasználásra engedélyeztek.

További fontosabb nemzetközi domain végződések: .info, .biz, .name, .me, .tel, .mobi, .name.

A legújabb nemzetközi (globális) domain név a.CO domain.

A .com domain nevek óta talán a legjobb domain végződés egy vállalkozásnak, valamint:

  • A .CO (Kolumbia nemzeti domain végződése) nemzetköziesítését követően a Google geo-targetálás során teljes értékű nemzetközi domain névként kezeli (mint például a .com, .net, .info vagy a .biz neveket).
  • A .COM lehetőségek szinte teljes kimerülésével a .CO tökéletes, rövid alternatíva cége webes megjelenéséhez.
  • A .CO domain név globális, hiteles és könnyen megjegyezhető.
  • 2010. július 20. óta a .COM-mal egyenértékű

.eu domain

2000. szeptember 25-én az ICANN lehetővé tette a „minden célra fenntartott” kétbetűs országkódok használatát. Jelenleg egyedül az EU felel meg ennek a követelménynek. Az EU Távközlési Miniszteri Tanácsának 2002. márciusi döntését követően a haladás lassú volt, de az Európai Bizottság kijelölt egy regisztrátort (EURid), és meghatározta a regisztráció feltételeit: 2005. december 7-én megnyitotta a regisztrációt a védjegytulajdonosok számára. 2006. április 7-től tették nyílttá a regisztrációt.


Nemzeti domain nevek

(lokális domain nevek)

Adott országhoz köthető végződések. A keresők is ennek megfelelően lokálisan kezelik őket, tehát adott szavakra elsősorban domain névhez tartozó földrajzi területről indított keresések esetén jelenítik meg találatként.

A nemzeti domain nevek végződései egy-egy ország nevéből képzett rövidítések, mint például a .hu – Magyarország, .at – Ausztria, .de – Németország, .fr – Franciaország vagy távolabbra tekintve: .jp – Japán.

A nemzeti domain nevek regisztrációs szabályzata – így a tulajdonjog adásvételen keresztül történő megszerzése is – szigorúbb szabályozás alá esik, mint a nemzetközi domain nevek. Általában bejelentett lakcímmel vagy telephellyel kell rendelkezni az adott országban.

Természetesen e szabály alól is vannak kivételek. Előfordul például, hogy üzleti okok miatt egy ország lemond a hozzárendelt domain végződés kizárólagos felhasználásáról, mely így nemzetközi státuszt kap és szabadon jegyezhető válik a világ minden pontjáról. Ilyenek például a .cc vagy a .co végződések is (lásd fentebb a nemzetközi neveknél).